Калфин: Ако работник, нает без договор загине, работодателят да влиза в затвора

Ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му трябва да влиза в затвора. Такова изменение на Наказателния кодекс подготвят експерти на социалното и правосъдното министерство, съобщи пред Би Ти Ви министърът на труда Ивайло Калфин.

Социалният министър коментира темата за срутения хотел „Вероника” в комплекса „Слънчев ден”, при който загинаха четирима работници, като настоя за тежки наказания в такъв случай.

Ивайло Калфин отново настоя, че са нужни реформи в ТЕЛК, които да гарантират, че парите отиват при най-нуждаещите се. Той призова за втора комисия, която след медицинската експертиза да преценява какво могат да работят хората с увреждания.

"Броят на пенсиите по инвалидност се увеличат, когато се увеличава безработицата", коментира Калфин, като допълни, че това ясно показва, че голяма част от хората ползват тези средства, не защото имат увреждания, а защото им са необходими допълнителни средства.

По думите му въвеждането на втора комисия няма да доведе до усложняване на процеса, защото такава е практиката в цяла Европа. Тя ще даде възможност на хората с увреждания да не се затварят у дома и да разчитат на държавна помощ, а да бъдат пълноценна част от обществото. А парите ще бъдат пренасочени към най-нуждаещите се.

Калфин каза, че детските надбавки за него не са дискриминация. "Това е подпомагане на родители, които имат ниски доходи. Това не е награда за дете. Социалната система би трябвало да подпомогне тези, които имат нужда, това е смисълът на детските надбавки", посочи той.

"Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите", коментира той дали ще има увеличение на пенсиите. Министърът настоя, че е реформата трябва да бъде въведена, за да има промени.

Калфин изрази надежда промените да бъдат подкрепени от опозицията, като подчерта, че тя ще намери 90% от своите предложения в реформата. "Няма да е честно за хората, ако не го признаят", посочи той и допълни, че е работил с консултативен съвет, с който са работили няколко правителства преди това. По думите му и предишният социален министър от ДПС Хасан Адемов, и БСП могат да видят свои предложения в реформата.

По повод критиките от страна на работодателски съюзи той коментира, че "няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи" и призова даващите съвети да обявят и как лично са готови да участват в подобряването на системата.