Десетки организации скочиха против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)

В обща декларация Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, КТ "Подкрепа", Национален съюз на юрисконсултите, Нотариална камара на Р. България, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Камара на частните съдебни изпълнители, Национално сдружение за недвижими имоти и Сдружение "Брокери на имоти" се обединиха против монополизирането на консултантските и административните услуги в полза на адвокатите. Снимка БТА.

Цитат
В декларацията организациите определят законопроекта за изменение в Закона за адвокатурата от категорията на т.н. "Златни законопроекти", т.е. такива, които са лобистки, без обществена необходимост от тях и са насочени единствено към удовлетворяване на частни, корпоративни интереси.

Организациите предлагат законопроектът да бъде оттеглен предвид това, че много от предложените текстове, противоречат на Конституцията и други основополагащи държавността нормативни актове. Декларацията е изпратена до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, премиера г-н Бойко Борисов и шефовете на правната, вътрешната и регионалната комисии в парламента г-н Данаил Кирилов, г-н Атанас Атанасов и г-н Найден Зеленогорски, както и на председателите на парламентарни групи. Декларацията може да свалите от тук.

Отделни негативни становища по скандалния законопроект изразиха и редица други организации - КРИБ, Българска стопанска камара, АИКБ, КНСБ, БТПП, Български хелзинкски комитет, Български център по нестопанско право, Институт за пазарна икономика и други.

В свое заседание членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество единодушно не подкрепят въпросния законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Освен гореспоменатите, не подкрепя законопроекта и Министерство на финансите, което също е представило свое становище. С протокола на тристранката, изразените мнения и взетите решения, можете да се запознаете от тук.

Видео от пресконференция, организирана съвместно между Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти, Национален съюз на юристконсултите и Нотариална камара може да видите тук. От страна на Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти изказвания направиха:
  • Г-жа Мадлена Леви, председател на УС на АССП (изказването започва от 29-та минута)
  • Г-жа Катя Крънчева, член на АССП (изказването започва от 35-та минута)

Обосновано може да се очаква предлаганите законодателни промени да доведат до допълнителни разходи за бизнеса и за гражданите, както и за бюджетния сектор, не на последно място и до рискове за приходната част на бюджета, при евентуално негативно въздействие на промените върху редица други свободни професии.