България чества 129 години от Съединението

България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

С Берлинския договор от 1878 г. България е разделена на независимо Княжество България и на Източна Румелия, намираща се в пределите на Османската империя. Борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ, след като територията на страната е разпокъсана. Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 година. С организацията се заема Българският таен централен революционен комитет под ръководството на Захари Стоянов. Към каузата на комитета се присъединяват и висши военни.

До Съединението се стига след бунтове в Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. На 6 септември 1885 г. бунтовници влизат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор. Съставено е временно правителство и е обявено Съединението.

Този акт е посрещнат с ентусиазъм от българския народ, но великите сили не са съгласни с извършеното обединение. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно чак с признаването на българската независимост през 1908 година.

Обединението на Северна и Южна България има съществено и решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общност. Дава се тласък на капиталистическото развитие на България, която се превръща в сериозен фактор на Балканите.Благодарение на последователната упорита и самоотвержена борба на българския народ е премахната една от големите и тежки несправедливости на Берлинския конгрес 1878 г. и се проправя пътя за независимо държавно съществуване на третата Българска държава.

Пловдив е център на честванията, където Президентът Плевнелиев и служебният премиер Близнашки ще присъстват на вечерната тържествена заря-проверка на площад „Съединение" в чест на годишнината от обединяването на Княжество България с Източна Румелия. Молебен и възстановка предшестват кулминацията на празника. От град Съединение в 09.30 ч. тръгва традиционният международен мемориален маратон. Пловдивският митрополит Николай отслужва от 10:00 ч. тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица".