SMS от Търговския регистър срещу кражба на фирми се използва твърде рядко

Само 3655 бизнесмени у нас използват SMS услугата срещу кражба на фирми на Агенцията по вписванията, съобщиха от ведомството, цитирани от "Труд".

Това означава, че нищожна част - около 0,5%, от собствениците на над 700 000 компании у нас ще научат незабавно, ако някой опита да открадне дружеството им, като смени управителя например. За тази схема за източване на активите на фирми припомни пред в. "Репортер" шефът на Нотариалната камара Красимир Катранджиев. При нея в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, се представя фалшив протокол от общо събрание, според който е сменен управителя на дружеството. От регистъра го вписват и получил управлението на фирмата, новият управител започва да разпродава активите, както и да разполага с банковите сметки на дружеството.

Единственият начин управителят да научи незабавно, че някой е поискал да бъде вписана промяна по партидата на дружеството, е като се абонира за SMS услуга на Агенцията по вписвания "SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър".  Услугата е достъпна на адрес www.sms.brra.bg. Тя може да се ползва не само от търговци, но и от всички заинтересовани лица за дадено дружество.

Услугата струва 6 лв. за две години и гарантира получаването на 500 съобщения. На един номер могат да бъдат изпращани известия за до 10 фирми. Абонатът бива известяван незабавно чрез SMS за настъпила входяща регистрация за търговец в регистъра, като опцията е да се проследяват промени по партидите на предварително заявени ЕИК.