32 млн. лева забавени плащания събра НАП Пловдив

Близо 32 милиона лева забавени данъци и осигуровки събра НАП Пловдив само за два месеца в резултат на двете си кампании – чрез лични срещи със задължените лица и чрез напомняне по телефона, съобщава Дарик Пловдив.

През юни и юли бяха селектирани за разговор по телефона 6 800 лица в Южна България с декларирани през тази година, но неплатени в срок данък върху доходите и задължителни осигурителни вноски. 2 625–ма от тях са с постоянен адрес в Пловдив, а останалите са от Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета, показва практиката. Сегашната такава кампания на НАП Пловдив реализира за хазната повече от 1,8 милиона лева декларирани, но забавени дължими суми.

По същото време се осъществиха срещи с 445 дружества със задължения над 100 000 лева, като 64 от срещите проведе лично териториалният директор на НАП Пловдив. В резултат, фирмите внесоха 30 милиона лева данъци и осигуровки.

Общо за първите седем месеца на годината чрез доброволно плащане и след намесата на публични изпълнители, НАП Пловдив събра за бюджета 514 милиона лева просрочени задължения. 325 милиона лева от тях са данъци, а 189 милиона лева са задължителни осигурителни вноски.