НАП Кърджали ударно събира забавени данъци

Акцията продължава с напомняния по телефона, лични срещи и писма.

Близо 2,8 млн. лева забавени данъци и осигуровки събра НАП в Кърджали само за два месеца, акцията продължава с напомняния по телефона, лични срещи и писма.

От местния офис на приходната агенция съобщиха, че през юни и юли са били селектирани за разговор по телефона 601 длъжници с постоянен адрес в област Кърджали. Те са декларирали през тази година доходи, но не са платили в срок данъци и задължителни осигурителни вноски.

Според данъчните телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Кампанията на НАП е събрала за хазната повече от 78 700 лева забавени дължими суми.

Проведени са и срещи с 19 фирми със задължения над 100 000 лева, като с дружествата с особено големи задължения се е срещнала лично директорът на офиса на НАП в Кърджали Елван Гюркаш. Впоследствие фирмите внесоха 2 742 000 лева данъци и осигуровки, подчерта говорителят на местния офис Вили Милкова. Тя допълни, че общо за първите 7 месеца на годината чрез доброволно плащане и след намесата на публични изпълнители,

НАП събра за бюджета 27,8 млн. лева просрочени задължения. 14,7 млн. лева от тях са данъци, а 13,1 млн. лева са задължителни осигурителни вноски. Милкова уточни още, че длъжниците с временни финансови затруднения, могат да търсят за съдействие публичните изпълнители от дирекция "Събиране" за изготвяне на индивидуални погасителни планове.

Източник: pariteni.bg