Над 1 млрд. лева е дупката в бюджета, оставена от правителството на Орешарски

Над 1 милиард лева дефицит в държавния бюджет още през юли. Това е резултатът от ревизията на служебния кабинет.
 
При това положение прекрояването на бюджета трудно ще се избегне, казва финансовият министър Румен Порожанов. Според него предишните управляващи ясно са виждали, че приходите не се изпълняват, но са предпочели да харчат все едно събират повече пари, а не да спестяват.
 
Отчетът показва 16.8 млрд. лева приходи и почти 18 млрд. лева разходи. Това, което притеснява новите управляващи е, че предишните управляващи са виждали проблемите, но не са положили усилия да харчат по-малко, за да може тази дупка да не се превръща в кратер.

Актуализацията на бюджета няма да ни се размине. Дефицитът няма да е под 2%, както планираха предишните управляващи. Ще ни се наложи да влезем и в обяснителен режим с Еврокомисията. Надеждата е да не трябва да бъдем глобявани, ако дефицитът надскочи забранените от Брюксел 3%.
 
Въпреки тази картина, управляващите решиха да отпуснат допълнително 16 млн. лева за справяне с проблемите след наводненията в страната.
 
На фона на информациите, че БНБ е дала заявка за печатане на пари, изненадващото е, че и финансовият министър, и премиерът научиха от медиите за това.

ВИДЕО

Източник: НОВА ТВ