Данъчните следят денонощно 3600 фирми

Агенти на НАП ще проверяват поне месец обекти в София.

Денонощно следене на оборотите на 3600 софийски фирми започнаха данъчните, научи „Преса“. Агенти на Националната агенция за приходите ще проверяват зорко поне месец търговските обекти в града, след като засекли, че правят дневни обороти около 100 лева, или в пъти по-ниски спрямо отчетените от съседите им по офиси и магазини.

От няколко дни стоматолози, салони за красота, заведения, магазини за хранителни стоки, алкохол и облекла са уведомени, че са минали на денонощен режим на следене.

За целта НАП е изпратила писма на фирмите, с които ги предупреждава, че касовият им апарат и търговската им дейност са поставени под постоянно наблюдение.

Това означава, че системата ще следи всяка тяхна продажба, включително дълги периоди без отчитане на оборот, концентрации в определени часове или дни. След като мине известно време, бирниците ще направят пълна ревизия на компаниите. В писмата дори е уточнено, че може да бъдат пуснати тайни клиенти, за да се провери дали се издават фискални бонове.

Пример за попаднала под обстрел фирма е заведение в центъра на София с 60 места, което има 5 души персонал.

Отчетеният дневен оборот е 100 лв. Според агентите това е невъзможно, защото излиза, че средно дневно седящо место трябва да генерира едва по 1,66 лв. оборот.

Данъчните се похвалиха, че онлайн системата им за проверка жъне големи успехи. Преди въвеждането й през 2012 г. в 30 на сто от случаите, които данъчните са проверявали, е имало констатирани нарушения.

Сега след анализ от 70 хил. проверки годишно данъчните залавят проблеми в 90 на сто.

Източник: в. Преса