БСП предлага 15% данък за доход над 2700 лв. месечно

БСП ще предложи от 2015 г. с 15% данък да се облагат доходите над 2700 лв. месечно, пише "Стандарт" като цитира лидера на левицата Сергей Станишев.

"До края на мандата ще имаме диференцирано облагане", обещава Станишев да изпълни предизборното обещание на социалистите да премахне плоския данък, въведен от него като премиер и сегашния премиер Пламен Орешарски, като финансов министър.

Намерението е прагът, над който хората ще се определят като богати и ще плащат по-висок данък, да бъде определен след широк обществен дебат, пише "Стандарт".

"С бюджета за 2014 г. направихме първата стъпка - започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи. Това е правилната крачка", казва още Станишев. От 1 януари влиза в сила решението десятъкът за най-бедните да се връща в началото на 2015 г. Мярката ще подпомогне около 200 000 души.

БСП ще направи широк обществен дебат колко да е прагът, над който хората ще се определят като богати и ще плащат 15% данък.

В предизборната програма на социалистите бе заложен вариант на "данък богатство" за доходите над 4500 лв. в размер на 20%. Според замисъла до прага на доход за "данък богатство" ще се плащат 10%. А горницата вече ще се облага с новия размер.

Източници:
в. Дневник
в. Стандарт
в. Сега